© Irene Erling

Running Contacts är en form av inlärning på bommen som bygger på att hunden springer i full fart över hela bommen utan stopp på kontaktfältet. Det vi vill lära in är att de ska springa hela vägen ner på bommen och inte hoppa av tidigare från nedfarten, vilket kan kännas naturligt för en hund. För att få till riktigt bra och stabila runnings krävs ett stort engagemang från förarens sida med stora doser av repetitioner, tålamod och samspel med hunden. Hur lång tid det tar att lära in running beror helt på, det kan ta några veckor att få hunden från att aldrig gjort running contacts förut tills den springer över hela bommen och träffar kontaktfältet, men generellt skulle jag inte säga att hunden kan running då, utan det tar minst några månader tills hunden vet vad den gör och alltid träffar, inte råkar träffa. För att få de där pålitliga runnings som vi alla vill ha så kräver det noga planering och träning redan från inlärningsstadiet där vi lägger alla framtida grunder och förståelsen för vad vi begär av hunden, för det är svårt att få hunden att förstå att vi vill att den ska springa hela vägen ner, det är lätt att vi bara lär in att den ska springa över bommen vilket resulterar i många missade eller hoppade kontaktfält. Idag skulle jag definitivt säga att Dante kan running, men det betyder inte att vi är klara med inlärningen, vi bygger vidare på hans running hela tiden, men running rakt fram träffar han alltid fint. Poängen är att det tar lång tid att lära in, speciellt om man faktiskt vill jobba för framtiden inte bara så fort som möjligt kunna tävla med running, och det tar lång tid att efter inlärning finslipa, men är du redo för utmaningen så kommer ni spara enorm tid på agilitybanorna och behålla ett härligt flyt genom hela banan.

Nedan beskriver jag min metod för att lära in running contacts på bommen, jag rekommenderar att ni åtminstone går en kurs om running för att få fysisk hjälp med de olika stegen men ni får ett hum om vart man kan börja och när man kan gå vidare till nästa steg här. 

steg 1

Jag brukar börja med att plocka av upp eller nedfarten från bommen och lägga den platt på backen. Jag lägger sedan, eller har en vän som hjälper till att hålla/leka med leksak (ev godis eller godismaskin om hunden inte gillar leksaker), ca 8 meter från bommen på ena sidan. Just 8 är för att de ska få upp fart och inte börja bromsa på bommen. Sedan står jag och håller i min hund, i sele är lättast, precis i början av bommen från andra hållet. Ser till att hunden ser leksaken och kollar rakt fram och släpper sedan och lägger till kommandot jag valt lite försiktigt, alltså inget hetsande utan bara så att de vänjer sig vid kommandot. Exempel på kommandon är 'kör', 'go' 'balans'. I början kan hunden springa av bommen och springa på sidan av plankan till leksaken, de förstår ju inte ännu vad vi vill, så när de gör såhär belönar vi men ingen jackpottbelöning där vi lägger till klappande i händer, glada tillrop och en massa klapp samt lek, utan bara att den får leksaken och leka en kort stund. Springer den hela vägen på bommen får den jackpottbelöning, oavsett om den träffar kontaktfältet eller ej. Just nu lär vi endast in att hunden ska springa på bommen. I detta skede är det otroligt många repetitioner som gäller. När hunden till 99% springer på bommen och inte 'ramlar av' så kan ni backa en halvmeter så att den nu inte står på bommen när den börjar, hunden måste då springa upp på bommen och fortsätta springa över. När hunden sedan till 99% gör rätt här så kan ni backa en halvmeter till osv tills ni är så långt borta från bommen att ni istället sätter upp en kon ca 8 m från bommen som ni skickar hunden runt innan den självmant springer upp på bommen i fart och gör rätt. Tänk dock på att lägga minst ett träningstillfälle per steg bak ni tar för att automatiskt inte kunna gå för fort fram, förståelsen är viktigast i grundinlärningen och kommer göra färdiga produkten så mycket bättre. Notera också att farten kommer med tiden, tro mig, det gör ingenting om hunden är långsam över bommen. Dante fick inte upp farten förrän han hade sprungit på full bom i några veckor.

När hunden kan springa på bommen självmant i fart efter du skickat den runt en kon så är det dags att höja ena sidan av bommen lite grann, här snackar vi 5 cm i taget och vi lägger lite vad som helst under ena sidan av bommen för att få lite lutning exempelvis grövre pinnar, ena sidan av en tunnelsäck och sedan ett lågt bord. Vi gör likadant som i steg 1 men behöver inte börja på bommen denna gång utan vi fortsätter skicka den runt en kon och börjar som sagt med en riktigt låg höjning. I detta skede kan vi även börja variera vår egen position jämfört med hunden, så medan hunden gör sitt jobb och springer på bommen kan vi ligga före hunden, efter hunden, till höger om hunden, till vänster, långt i sidleds osv. Här kan vi även börja bli lite mer hetsiga i kommandot, sedan betyder inte det att hunden behöver springa fortare men vi kan kommendera som om den gör det. Viktigt här är att inte höja till nästa steg förrän hunden träffar kontaktfältet till 99% med två tassar, oavsett vilka. Hunden kommer inte komma in i sitt egna runningsätt redan här utan det kommer när vi går över till full bom så det är ingen idé att endast belöna vissa träffar, vi jobbar med förståelse och hunden får belöning, jackpott, varje gång den träffar med två tassar och vanlig belöning om den träffar kanske med en tass men hoppar inte, det är hoppet vi inte vill ha. Och stressa inte, förståelsen för vad vi begär av dem tar sin tid och desto mer tid du lägger på grunden av running desto bättre och stabilare running får du i slutändan. Ni kan fortsätta höja ena änden av bommen tills en stor hund inte längre på ett säkert sätt kan komma i fart och hoppa upp på exempelvis ett bord som håller upp ena änden av bommen för att sedan springa ner på bommen. För en liten hund kommer det ta stopp tidigare och ni kan då gå över till att hunden får börja på vad ni nu ställt som höjdstöd under ena änden av bommen, ex ett ställbart bord, så att den inte får någon fart innan bommen men fortfarande jobbar med förståelse. Med stor hund går vi även där över till denna stillastående start tills vi har en sådan skarp vinkel på bommen att vi kan gå över till den riktiga nedfarten på en riktigt bom. Har man en sänkbar bom så går det självklart superbra att sänka bommen så långt det går och på så sätt kunna få hunden att springa över hela bommen.

steg 2

steg 3

När hunden inte längre på ett säkert sätt kan hoppa upp på bordet som håller upp nedfarten på bommen är det dags att gå över till nedfarten på en bom i fullhöjd. Har man en sänkbar bom så får man aldrig detta problem utan då använder ni den redan från början. Här är det bra att börja med att lyfta upp hunden och sätta den precis innan nedfarten börjar och göra oändligt många repetitioner. Hunden bör träffa ganska mycket redan från början annars har ni gått för snabbt förbi de två första stegen och får gå tillbaka ett steg. Här kan ni även börja bli mer noggrann med hur träffarna ser ut och jackpotta de bästa med beröm i överflöd, ni kan även börja introducera mjuka svängar efter bommen samtidigt som ni sakta backar hunden på bommen tills den tillslut springer hela bommen. Även här gör det ingenting om hunden fortfarande är lite långsam, farten kommer sist av allt, när de känner sig säkra på sin uppgift. När ni kommit så långt att de tar hela bommen så får ni börja backa av bommen helt och tillslut skicka ut hunden på ett hinder innan bommen så att den kommer i fart. Se även till att lägga till hinder efter bommen innan den får sin belöning för att visa att ni på tävling aldrig bara kommer att ta bommen, den hör alltid ihop med andra hinder också. Efter ett tag kommer hunden börja öka farten och då kommer den byta stil över bommen, ofta korta ner antalet språng, vi måste våga låta dom hitta sin stil på bommen och hur många steg de känner sig bekväma med, så var inte rädd om den börjar missa helt eller liknande, den jobbar sig bara fram till sin runningstil och ni är där för att stötta i den processen samt berätta vad som är ok och vad som den inte ska fokusera på. Tänk på att alltid variera din egna position. Ett hett tips är att filma i slow motion för att se exakt hur hunden tänker, om den börjar hitta sitt sätt i och med att den nästan alltid går på samma antal språng nu eller om den varierar, hur träffarna ser ut i variationerna osv. 

Man kan göra så att man jobbar med tighta rc svängar redan från början i inlärningen av running, eller så gör man som jag gjort med Dante att man väntar tills hunden är fullt bekväm med running, även på tävling, förrän man börjar be om nya saker. Jag började inte lära in runningsvängar på Dante förrän han var 2-2,5 år och då hade tävlat i nästan ett år. Här började jag med att sätta honom längst ned på nedfarten och lade en godisskål eller godismaskin dit jag ville han skulle springa, alltså en tight sväng. Sedan sade jag nog bara okej de första gångerna tills han förstod vad vi gjorde och lade då på ett svängkommando som blev 'sväng'. Jag använde även en kon för att markera att han var tvungen att gå av bommen och sedan svänga så han inte genar och bara hoppar av bommen. Den konen plockades spontant fram lite då och då under hela inlärningen men endast några skick så han inte blev beroende av den hjälpen. Här belönade jag träffar men jackpottade bra träffar. Sedan backade vi bara upp mer och mer på bommen helt enkelt tills vi till slut kom av bommen och började lägga på fart. Även här måste vi tänka på att variera vår position så att vi både kan blindbyta svängen eller framförbyta, bakombyta etc. samt vara framför hunden eller hamna efter som så ofta kan hända på tävling. Jag har inte olikakommandon för olika håll utan han ska svänga åt mitt håll och kommandot är 'sväng', jag som förare ska se till att vara på den sida jag ska och han ska alltid svänga mot mig men man kan självklart lägga till olika kommandon för höger och vänstersväng av bommen. 

steg 4
svängar